psicoanàlisi

FA CENT ANYS: PSICOLOGIA DE LES MASSES.(1921)

                 Un senzill record sobre un home investigador i indagador d’un continent humà desconegut, però existent, l’inconscient: s’accepti o no. La seva originalitat és no només la descoberta, que ho és, sinó la seva actitud de recerca: La seva genialitat. Sabent què va dir Freud en el seu context cultural, què diria avui en el nostre context global? És a dir, què diem ?                Cal conrear la memòria cultural, les seves efemèrides que ens enriqueixen. El món de la psicologia del profund, o psicologia profunda o també psicologia dinàmica, que és la…

LA INTERIORITAT DE L’ÉSSER HUMÀ

  NOTA. Aquest article, com els anteriors, surt en la revista VALORS, editada per dos mataronins. I per a l’ACPP, hi afegeixo  algun pensament psiquista. I dit això, començo:        Si seguim els tres termes. Primer: ésser, ens diuen els diccionaris té més de 14 significacions. Parteixo d’allò que existeix i és fruit d’evolució inorgànica com orgànica en el microcosmos i macrocosmos.  El segon: humà en té poques. Considero un ésser viu que el caracteritza la parla.  El tercer interior té més de dotze significacions. Parteixo d’allò més endins o allò que se sent en fondària. Tema molt…

INCLOURE LES DIFERÈNCIES

   L’ego de tot ésser humà  ha de créixer, conéixer-se i fer-se responsable. Ha d’anar integrant diferent aspectes propis i aliens  per tal de poder madurar o autorealirzar-se. Tot un  procés d’individuació o creixement. O creix i madura o s’estanca i mor. Si creix, integra, supera les fòbies; si s’estanca, s’angoixa i actua amb por imaginària. La maduració per si mateixa presenta les seves dificultats que són part de l’evolució. L’ego en no reconèixer-les com a seves, les posa als altres, a fora, i les ataca. Un atac tot desproporcionat. Aquesta desproporció és un senyal que alguna cosa no funciona. L’atac…

Més enllà del binarisme de gènere; vers la fluïdesa

Autora: Concepció Garriga, psicoterapeuta psicoanalítica relacional, membre de la “Sociedad ‘Fórum’ de psicoterapia psicoanalítica” de Madrid, de la International Association for Relacional Psychotherapy and Psychoanalysis (IARPP) i de la Asociación EMDR. concepgarriga@gmail.com; www.concepciogarriga.com Resum: Aquest article es fonamenta en nombrosos treballs d’un ampli espectre de disciplines (psicoanàlisi, psicologia social, sexologia, biologia,…) per acabar proposant que, com a societat, caminem cap a la fluïdesa de gènere i cap als valors emancipadors de les democràcies més avançades. Veurem com les diferents possibilitats de posicions de gènere i d’orientació sexual ens van apropant cap a la igualtat, que està previst que s’assoleixi entre…

RECOMANACIONS DIETÈTIQUES I DIETA EN TEMPS DE PANDÈMIES

Visquem díes complicats en que sentim la necessitat i la autoresponsabilitat de cuidarnos desde els recursos personals i domèstics dels que disposem, i en aquesta área, un dels factors essencials és l´alimentació, tan per fer prevenció, com en cas de trovar-nos en fase de recuperació d´alguna patologia. El fet del confinament en espais tancats i en ocassions espais reduits, pèrdua d´activitat en alguns casos…reducció de l´activitat física i esports…podría tenir almenys dúes cares, i necessitem ubicar-nos en la cara positiva : utilitzar aquesta oportunitat de probablemet disposar de més temps i intimitat i organitzar la dieta i la cuina de…

Com seran les relacions humanes després del desconfinament

Us deixem l’entrevista realitzada per Rubén Escobar de xarxanet a membres de l’ACPP (Àngels Codosero, Sandra Borro, Jesús Gràcia, Angelina Graell, Anna Minieri i Paola Picardo). https://xarxanet.org/social/noticies/com-seran-les-relacions-humanes-despres-del-confinament ACPP (Associació Catalana de Psicoteràpia Psicoanalítica)

ELS GERMANS. REFLEXIONS EN ÈPOCA DE CONFINAMENT

  Fa quasi un mes que passem més temps amb els nostres germans i pares. I si aprofitem l’oportunitat que ens brinden aquests dies de confinament per redescobrir-nos? Una convivència sense treva que ens col·locarà més que mai en el lloc que ocupem dins la família. Ateses les circumstàncies, potser és pertinent fer-nos les preguntes següents: Com ens relacionem pares i fills? Quin lloc ocupen els nostres fills en la família? Com interaccionen els germans entre sí? Sabem que els pares no estan en la mateixa línia generacional que els fills. Moltes vegades, les decisions dels pares exclouen les dels…

L’ ALBARADA POSTPANDEMIA

L’albada, l’alba o el crepuscle matutí. Una nova llum, una nova claror després de la fosca nit, de la turmenta intempestiva, del vent traïdor i de les destrosses incalculables, a més de les morts ràpides, patidores i amb molt de dolor. La soledat, com la solitud, han imperat. I tinguem en compte que l’arbre no tapi el bosc, com el bosc no amagui l’arbre. Que l’acció local no eclipsi la visió global i que aquesta no privi la mirada de l’acció. La raó d’una persona o d’un grup no s’imposi a una raó més universal i que aquesta no ensordeixi…

CREIX SILENCI

  La mort nia en vida ara, i, com un glaç, la vida en sec es dissol.   Absents i distants, no son a les nostres mans ni el bes ni els signes.Se’ns fonen els desigs, quan la llum es descalça i el temps fuig pels qui ja no hi son.   Creix més el silenci del vers. Creix infinitament més el buit entre els mots, a prop de tu, a l’altra riba.   I ara, qui cosirà les paraules sense veu?   lluïsa, 31 març 2020 en temps de confinament

CLAM SILENT

  en temps infinit, quan l’aire negre tentineja en el minso degoteig de respir de tons de grisa pedra,   enmig de la fosquedat a la via, a prop de la boca del riu, on les aus no volen fer niu,   i tu esmicoles el polsim dels minuts en la solitud i la vida negada a tants, per tantes hores tan desiguals, …   i després, en el dol de la distància, un plegat de síl·labes retallades en el revés d’estretes voreres, criden que la primavera és ara silenci, que el temporal cruix arreu i sense treva,   fins…

1 of 2
12