Pandemia

DO UT DES

Do ut des es una expresión latina que significa: Te doy para que tú me des. Una forma de transacción, de reciprocidad. O también doy para que me hagas. Siempre dar o hacer para recibir o hacer. O en términos populares: Nadie da nada por nada. Esta idea está muy extendida: ¡Desconfía de quien te regala algo! ¿Qué quiere? Siempre que se da se busca de forma consciente o inconsciente una recompensa: Nada es gratis. Y más en un mundo capitalista donde el dinero lo es todo como principio y fin. Ciertamente, según los contextos, una frase tiene muchas lecturas….

DO UT DES

Do ut des és una expressió llatina que vol dir: Et dono perquè tu em donis. Una forma de transacció. de reciprocitat. O també dono perquè em facis. Sempre donar o fer per rebre o fer.  O en termes populars: Ningú dona res per res. Aquesta idea està molt i molt estesa: Desconfia de qui et regala quelcom! Què vol? Sempre que es dona es busca de forma conscient o inconscient una recompensa: Res és gratis. I més en un món capitalista on el diner ho és tot com a principi i fi.               …

NADAL DE PAU CONFIANÇAL

                                             Si vols la pau, prepara la confiança; no la guerra.           Si vols la pau, prepara la guerra és una frase que pertany a Vegeci (+450 dC), escriptor romà. Malauradament ho confirma la història. No únicament la del passat, sinó també la del present. Cal mirar els mapes de diferents nacions actuals, i algunes  en plena guerra. En d’altres, com a l’Estat Espanyol, el  pressupost de defensa i de l’armamentisme  ha augmentat com ho indica el Centre d’Estudis…

Com seran les relacions humanes després del desconfinament

Us deixem l’entrevista realitzada per Rubén Escobar de xarxanet a membres de l’ACPP (Àngels Codosero, Sandra Borro, Jesús Gràcia, Angelina Graell, Anna Minieri i Paola Picardo). https://xarxanet.org/social/noticies/com-seran-les-relacions-humanes-despres-del-confinament ACPP (Associació Catalana de Psicoteràpia Psicoanalítica)

ELS GERMANS. REFLEXIONS EN ÈPOCA DE CONFINAMENT

  Fa quasi un mes que passem més temps amb els nostres germans i pares. I si aprofitem l’oportunitat que ens brinden aquests dies de confinament per redescobrir-nos? Una convivència sense treva que ens col·locarà més que mai en el lloc que ocupem dins la família. Ateses les circumstàncies, potser és pertinent fer-nos les preguntes següents: Com ens relacionem pares i fills? Quin lloc ocupen els nostres fills en la família? Com interaccionen els germans entre sí? Sabem que els pares no estan en la mateixa línia generacional que els fills. Moltes vegades, les decisions dels pares exclouen les dels…

L’ ALBARADA POSTPANDEMIA

L’albada, l’alba o el crepuscle matutí. Una nova llum, una nova claror després de la fosca nit, de la turmenta intempestiva, del vent traïdor i de les destrosses incalculables, a més de les morts ràpides, patidores i amb molt de dolor. La soledat, com la solitud, han imperat. I tinguem en compte que l’arbre no tapi el bosc, com el bosc no amagui l’arbre. Que l’acció local no eclipsi la visió global i que aquesta no privi la mirada de l’acció. La raó d’una persona o d’un grup no s’imposi a una raó més universal i que aquesta no ensordeixi…