Entresessions

HAPPYCRACIA

Las fiestas de la campaña navideña consumista, los encuentros familiares de todo tipo en los días de Navidad como las celebraciones de fin de año han pasado. Y ahora estamos ya en un nuevo año. Y el gran cuodlibeto: ¿felices? Pregunta sencilla, pero de respuesta compleja. Y en esta complejidad viene el artículo con este título HAPPYCRACIA. Las palabras son muy conocidas: “happy”, palabra inglesa de un uso muy conocido, y en castellano: feliz, dichoso, bienaventurado o si se quiere “felicidad”. Un estado de ánimo vaporoso. Rápido de búsqueda obligada como si fuera eterna. De ahí el segundo término “cracia”,…

HAPPYCRÀCIA

Les festes de la campanya  nadalenca consumista, les trobades familiars de tota mena els dies de Nadal com les celebracions del cap any han passat. Ara estem en un ”any nou”… I el gran quòdlibet: Feliços? Pregunta senzilla, però de complexa resposta. I en aquesta complexitat ve l’article amb aquest títol HAPPYCRÀCIA.  Les paraules són ben conegudes: “happy”, paraula anglesa d’un ús molt comú i en català:  Feliç, benaurat, alegre o si voleu “felicitat”. Un estat d’ànim vaporós, ràpid de recerca obligada com si fos eterna. D’aquí el segon terme “cràcia”, terme grec, que significa poder, obligació, imposar. L’Ésser Humà…

EGODICEA

Tema nuevo, pero, al mismo tiempo antiguo con lenguajes diferentes. Así y todo, importante en el mundo occidental por la pluralidad de significados del ego. El ego es valorado y desvalorado, defendido y atacado según el ángulo desde donde se contemple, se viva y se explique.  Por eso, me atrevo y arriesgo a hablar de él así como enseñarlo, de ahí la palabra “dicea”. Por tanto “egodicea”. Para comprender mejor mi intención, el punto de partida debiera ser para la persona lectora su propia experiencia, no las creencias o enseñanzas. Además, sabiendo las diferentes explicaciones sobre qué es el ser…

EGODICEA

Tema nou, però, alhora antic, amb llenguatges diferents. Tot i així, important en el món occidental per la pluralitat de significats de l’ego. L’ego és valorat i desvalorat, defensat i atacat segons l’angle des d’on es contempli, es visqui i s’expliqui. Per això, m’atreveixo i arrisco  parlar-ne com també ensenyar-ho, d’aquí la paraula “dicea”. Per tant, “egodicea”. Per comprendre millor la meva intenció, el punt de partida hauria de ser per a la persona lectora la seva pròpia experiència, no pas les creences o ensenyaments. A més,  hi ha diferents explicacions sobre què és l’ésser humà des de la biologia,…

ANTROPOCENO

Hay que intentar tener en lo posible una mirada o visión de la geo.político.económica no global, sino mundial. ¿Qué estado busca ser quien establezca la “paz mundial”? En la historia: la paz romana, la paz constantiniana, la paz cristiana, la paz americana. Pero todas, sin excepción alguna, la base ha sido la violencia, el dominio y la esclavitud. O dicho de otra forma: Abuso total de poder. Y ahora el poder financiero versus la soberanía de los estados o naciones.  Hoy, no hace falta insistir, la Humanidad (en mayúscula) está en plena crisis o nueva oportunidad para dar una respuesta…

ANTROPOCÈ

Cal intentar tenir tant com es pugui una mirada o visió de la geo.político.econòmica no global, sinó mundial.  Quin estat busca ser el que estableixi la “pau mundial”? A la història: la pau romana, la pau constantiniana, la pau cristiana, la pau americana. Però totes, sense cap excepció, la base ha estat la violència, el domini i l’esclavatge. O dit d’una altra forma: Abús total de poder. I ara el poder financer versus la sobirania dels estats o nacions.  Avui, no cal insistir, la Humanitat (en majúscula) està en plena crisi o nova oportunitat per donar una resposta diferent davant…

LA SALUD MENTAL PÚBLICA

    La situación mundial me da pie para el artículo del presente mes: ¿Cuál es la salud mundial? Un psicoanalista francés, Gérard Pommier, (1942-2023) afirmaba:  ”La sociedad francesa está enferma”. Y luchaba para que su especialidad fuera considerada  en la administración pública. Este interés como inquietud también la tenemos en nuestro país. No cito nombres para no olvidarme, pero hay muchos combatientes contra la sordera administrativa. Y la sociedad está enferma, de materialismo y confusión  El título presenta tres términos que intentaré explicar.  La etimología de la palabra salud cuya raíz es sánscrita indica “entero”, en griego “total”, en…

LA SALUT  MENTAL PÚBLICA

La situació mundial em dona peu per l’article d’aquest mes: Quina és la salut mundial? Un psicoanalista francès, Gérard Pommier, (1942-2023) afirmava: ”La societat francesa està malalta”. I lluitava perquè fos considerada la seva especialitat en l’administració pública. Aquest interès com inquietud també la tenim a casa nostra. No cito noms per no oblidar-me’n, però n’hi ha molts combatent contra la sortera administrativa. I la societat està malalta,  de materialisme i confusió  El títol presenta tres termes que intentaré explicar.      L’etimologia de la paraula salut la qual arrel és sànscrita indica “sencer”, en grec “total”, en llatí “intacte” o “salvat”….

CIUDADANO CÓSMICO

Hace varios años, en el siglo pasado, en una conversación con mi amigo sobre la independencias de los Pueblos me dijo esta frase: Yo soy ciudadano universal. Hoy, diría cósmico. No supe qué decir en ese momento, pero he ido reflexionando que podía significar mucho, pero a la vez implica algún peligro.  Ciertamente, considerarse ciudadano universal, cósmico o del mundo, no de la globalización, es tener una mirada amplia. Yo diría el lema de la revolución francesa llevado al extremo: Igualdad, libertad, fraternidad. Toda una confraternidad mundial; pero esto comporta, ¿renunciar a la propia identidad de mi Pueblo donde he…

CIUTADÀ CÒSMIC

Fa uns quants anys, al segle passat, en una conversa amb el meu amic sobre la independències dels Pobles em va dir aquesta frase: Jo soc ciutadà universal. Avui, diria còsmic. No vaig saber què dir en aquell moment, però he anat reflexionant que podia significar molt, però alhora implicar algun perill.     Certament, considerar-se ciutadà universal, còsmic o del món, no de la globalització, és tenir una mirada ampla. Jo diria el lema de la revolució francesa portat a l’extrem: Igualtat , llibertat, fraternitat. Tota una confraternitat mundial; això, però, comporta, renunciar a la pròpia identitat del meu Poble…

1 of 16
12345